Wat is het verschil tussen PMS & PMDD?

Er heersen nog veel onduidelijkheden en vooroordelen over PMS en PMDD (alvast een geruststelling: je bent niet hysterisch of abnormaal). Mede hierdoor worden veel halve waarheden/onwaarheden verspreid over dit onderwerp. De Pijnjournalist onderzoekt: welke informatie klopt? En wat weten we wél? De resultaten worden gepubliceerd in meerdere berichten.

Wat is PMS?

Het Premenstrueel Syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor mentale en fysieke klachten die zich voordoen vóór de menstruatie. Meestal ben je dan wat prikkelbaarder (net als bv. tijdens de menstruatie), dit is normaal. Een milde vorm van PMS komt dus vaak voor. Zo’n 80% van de menstruerende bevolking heeft last van PMS. Iemand met PMS heeft niet meer, minder, of andere hormonen in het bloed dan iemand zonder klachten. Dit is dus een fabeltje. Bloedonderzoek is dan ook niet zinvol (behalve om andere aandoeningen uit te sluiten).

Wat is PMDD?

PMDD staat voor Premenstrueel Dysforie Syndroom. Simpel gezegd is dit een ergere variant van PMS. Ook hierbij gaat het niet om een hormonale disbalans. Vrouwen, transmannen en non-binaire personen* met PMDD hebben vaker last van suïcidaliteit. Ook is bekend dat ze vaker (maar dus niet uitsluitend) een geschiedenis met depressie/trauma hebben, zoals door mishandeling of seksueel geweld.

*Ook sommige mensen in transitie of met een ander gender kunnen ongesteld worden. Hierom kiest De Pijnjournalist voor inclusief taalgebruik.

Verwarrende berichtgeving

Momenteel is de berichtgeving en informatievoorziening over PMS en PMDD erg verwarrend en schaars, terwijl betrouwbare informatie hierover hard nodig is. Onderzoek eerder dit jaar (2) toont een mogelijke verklaring: “De wereldwijde prevalentie van PMS en PMDD neemt toe, met eveneens een toename in zelfdoding. De bibliometrische analyse van wereldwijd onderzoek naar PMS en PMDD is echter zeldzaam.”

Wat hiermee bedoeld wordt, is dat er vooralsnog weinig initiatief is getoond om verschillende onderzoeken naar PMS en PMDD naast elkaar te leggen en te vergelijken, iets wat weleens tot nieuwe inzichten zou kunnen leiden.

Foto: Shutterstock
PMS en PMDD vaak door elkaar gehaald

De termen worden vaak door elkaar gebruikt, waardoor het soms lastig is om te weten wat het verschil is. Opvallend tijdens een snelle zoekactie, is dat allerlei betrouwbare Engelstalige bronnen het verschil tussen PMS en PMDD uitleggen. In het Nederlands gebeurt dit nog nauwelijks. Sterker nog: Thuisarts.nl – een betrouwbare bron op gebied van medische informatie (zowel voor specialisten als patiënten), heeft niet eens een pagina over PMDD. Ook de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) biedt verrassend weinig informatie over deze aandoening.

Wel staat in de richtlijn voor een PMS-diagnose dat ‘recent internationale consensus is bereikt over de definitie en diagnostiek van PMS’. Dit was in 2010. Toch is de berichtgeving tot op heden niet consistent.

Bronnenlijst: 1) Eisenlohr-Moul, T., Li, H., & Peters, J. (2019, October), Premenstrual Dysphoric Disorder: Pathophysiology and (Barriers to) Evidence-Based Treatment 2) Mingzhou Gao, Dongmei Gao, Hui Sun, Xunshu Cheng, Li An and Mingqi Qiao (2021, april), Trends in Research Related to Premenstrual Syndrome and Premenstrual Dysphoric Disorder From 1945 to 2018: A Bibliometric Analysis – 3) Thuisarts – 4) DeGynaecoloog.nl – 5) PMDD Nederland – 6) WomensMentalHealth.org – 7) Harvard Health Publishing – 8) Anxiety & Depression Association of America – 9) WebMD – 10) The Carolina Premenstrual Assessment Scoring System (C-PASS; Eisenlohr-Moul et al., 2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...